For behandlere

Hvis du er behandler i det etablerede sundshedssystem, så har du sikkert allerede hørt en masse gode ting om Pilates, og hvad det kan gøre. Du har måske også mødt enkelte af dine patienter, som har haft en dårlig oplevelse, og som er gået fra træningen med skader og smerter. Vi vil gerne hjælpe dig til en bredere forståelse og en bedre forudsætning for at kunne vejlede dine patienter ad rette vej i et broget marked.

Hvad kan Pilates?

Pilates kan som det første og efter blot et par ganges træning give et øget velvære og en god forståelse for kroppen. Det er dog ingen hurtig kur, og kræver et forløb på 3 til 10 gange at få fuld effekt af træningen. Pilates træner primært bevægeapparatet, og har vist gode resultater på mange fysiske skavanker – store som små og både som følge af livsstil eller ulykker. I Pilates trænes der rundt om skaden, og der trænes i helhedsbevægelser. Det betyder, at hvis en klient kommer med nakkegener/skader, så trænes og styrkes hele kroppen i stedet for kun at fokusere på bevægelighed og styrke i nakken.

Hvorfor virker det så godt?

I Pilates angribes kroppens holdning fra bækkenet. Alle muskler og kræfter krydser i bækkenet fra overkrop til underkrop, og det er det primære fokusområde i Pilates. Når bækkenet rettes ind i arbejdet, så forplanter den gode holdning sig. For at opnå denne stabilitet og styrke i kroppen, så er det nødvendigt med et fast forankringspunkt, her bækkenet, og det kræver, at kroppen kan finde ud af at skabe denne stabilisering ved hjælp af de dybereliggende mavemuskler. Også de store muskelgrupper trænes lige så vel som de små, og det er det, som gør Pilates så effektiv.

Pilates er skånsom træning af kroppen med minimal belastning af led og sener. Der arbejdes med kroppen i alle planer –  både dynamisk og statisk.

En anden essentiel del i Pilates er kontrollen og bevidstheden i bevægelsen. Dette gør træningen særligt egnet til følsomme og psykisk sårbare klienter. Der er hele tiden fokus på klienten, og underviseren tager ansvar for sine klienter. Dette skaber en stor tryghed og tillid og resulterer i, at folk kan udføre øvelser, de ikke troede var muligt og dermed få styrket selvværdet og selvfølelsen. Pilates giver også en grounding af kroppen og dermed ro i sindet, ved gentagen træning.

Hvad kræves der af instruktøren?

For at få disse gode effekter af Pilates, er det vigtigt, at underviseren har en anerkendt Pilates uddannelse og ved hvordan og hvornår metoden virker, og hvornår den ikke gør. Sørg for at vejlede dine patienter i at finde et egnet studie og en fagligt dygtig instruktør, så det bliver en god oplevelse. På PFD’s hjemmeside kan du finde en liste over anerkendte uddannelser og under “Udøver” står der lidt mere om, hvad klienten skal kigge efter inden et valg.