Metoden

Pilatesmetoden er en træningsmetode, som består af forskellige øvelser udført på gulvet (Matwork) og på Pilatesapparaterne. Metoden er bygget systematisk op, hvor den ene øvelser leder til den næste, og samme øvelser kan udføres på alle apparater. Fordelen i dette er, at fanger du det ikke på den ene måde, så kan vi benytte et andet redskab til at lære det. Pilates er ikke en kunstform, men en træningsform. Det betyder, at det primære er, hvordan en øvelse udføres teknisk korrekt, og at øvelsen udføres for at udøveren kan blive stærkere.

Pilates kendetegnes generelt ved, at alle øvelser udføres biomekanisk korrekt og med det formål at styrke kroppen i sin oprindelige form med respekt for kroppens anatomi. Den naturlige position af rygsøjlen anerkendes, og formålet er at styrke denne i alle stillinger og udfordringer. Menneskets individuelle forskelle i opbygning og styrker anerkendes, og fodpositioner varieres i øvelserne alt efter udøverens behov. Alle øvelser har en ideel form i udførelsen, men det er ikke det primære formål at opnå denne. Det primære formål med Pilates er øget kropskontrol og -bevidsthed, for at kunne leve et liv skade- og smertefrit i god fysisk og psykisk form.

Overordnet set skelnes der mellem to retninger inden for Pilates – klassisk og moderne.

I klassisk Pilates anerkendes og anvendes kun de oprindelige øvelser, navn, opbygning, rytme og flow, og det forsøges at videregive træningen i så ren form som muligt. Klassisk Pilates er en workout og en træning, hvor der sættes krav til udøverens fokus og kontrol samt udholdenhed, og det er det, som gør metoden så effektiv. Alle de oprindelige øvelser kan udføres både i en modificeret version eller med en variation, men grundformen og navnet forbliver altid det samme. I de forskellige skoler og studier, som tilbyder klassisk Pilates, vil der være ganske små afvigelser i form og indhold.

I moderne Pilates har forskellige fra den første generation af instruktører viderudviklet nye øvelser med nye navne med respekt for Joseph Pilates’ oprindelige metode. Der findes mange forskellige skoler og retninger, alle med hvert deres specifikke fokus.